Yazın varis tedavisi var mı?
Son zamanlarda bacaklarınızdaki varislerden şikayetçi misiniz? Endişelenme, yalnız değilsin? Çalışma koşulları maalesef varis başta olmak üzere birçok kadının şikayetlerini arttırmaktan yanadır. Peki bu yükten kurtulmak için ne yapmalısınız? Varis analizini yaz mevsiminde mi yoksa kış mevsiminde mi yaptırmalıyız? Tedavide mevsim değerli midir? Yazın şikayetler daha mı artar? Varis hastalığının hem medikal hem de estetik amaçlı tedavi formülleri olduğunu belirten Liv Hospital Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk sorulan soruları yanıtladı.
Damar hastalığıdır
Varis, kanı dokulardan kalbe taşıyan damarların bir hastalığıdır. Bu damarlarda yetersizlik (venöz yetmezlik) sonucu oluşan damarsal deformasyonlar varis olarak tanımlanabilir. Venöz yetmezlik ve varis, yerçekiminden en çok etkilenen bacak damarlarında meydana gelen akım ve bunun sonucunda kalıcı yapı ve form bozuklukları (genişleme, katlanma, kırılgan hale gelme…) ile karakterize bir hastalıktır. Dikkat edilmediği ve tedavi edilmediği takdirde çok önemli sonuçlara neden olabilir.
hastalığın semptomlarını şiddetlendirir
Havaların ısınması, nemin artması gibi olağan mevsimsel döngülerden etkilenen varis hastaları için yaz aylarının şikayetler açısından can sıkıcı olduğu bir gerçektir. Ancak unutulmamalıdır ki günümüz çalışma koşulları nedeniyle hareketsizlik ve sürekli oturma gibi ek etkenler de hastalığın belirtilerini kötüleştirebilir.
Hem medikal hem de estetik amaçlı tedavileri vardır.
Şikayetler açısından mevsimsel özellikler gösteren varislerin tedavisinde de mevsimsel özellikler gösteren bir grup vardır. Bilindiği gibi varislerin hem medikal hem de estetik tedavileri vardır.
estetik tedaviler
Normal şartlarda havanın serin ve güneşli olmadığı dönemlerde estetik amaçlı köpük tedavisi (skleroterapi) ve lazer gibi tedavi yöntemleri önerilir; yani haziran ile eylül ortası arasındaki dönem estetik işlemler için pek uygun değil. Çünkü bu dönemlerde uygulandığında kalıcı iz oluşma ve tedavinin başarısızlıkla sonuçlanma olasılığı daha yüksektir.
Estetik tedavilerden çok farklı
Toplumda çok yaygın olarak görülen ancak muğlak şikayetleri ve yavaş seyri nedeniyle dikkate alınmayan ancak ileri yaşlarda bacak kaybına kadar varabilecek önemli komplikasyonlara yol açabilen kronik venöz yetmezlik ve varis hastalığının medikal tedavisindeki durum aşamalardan, estetik amaçlı tedavilerden çok farklıdır.
İlaç ve çorap tedavisi
İlaç ve çorap tedavisi ile izlenen hasta grubu kronik süreçte rutin kontrollerine devam etmelidir.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri
Lazer, radyofrekans, adeziv gibi girişimsel işlemler ile kesi ve ameliyatsız tedavi mümkündür. Estetik tedavilerden farklı olarak tıbbi amaçlı uygulanan girişimsel yöntemler yılın 12 ayında da uygulanabilmektedir.
hava sıcaklığı veya güneş; Düzleştirme işlemini veya işlemlerin başarı oranını etkilemez. Ancak bu girişimlerin en değerli avantajlarından biri hastaların 2-4 saat içerisinde evlerine dönebilmeleri, normal hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilmeleri ve ertesi gün iş ve sosyal hayatlarına dahil olabilmeleridir.
Hangi hastada lazer, radyofrekans ve adeziv tekniklerinden hangisinin kullanılacağı ayrı bir soru; Burada vurgulamam gereken şey, “iyi” veya “kötü” formülü yerine “sabırlı bir yöntem” olduğudur. Buna göre hastanın şikayet profili, hastalıklı damar bölgesi (diz altı veya üstü), damar özellikleri (çapı, ne kadar kıvrımlı olduğu), vücut yapısı, cilt altı yağ dokusu nedeniyle ek bir işlem uygulanıp uygulanmayacağı gibi bir takım değişkenler belirlenir. veya diğer sorunlar, uygun teknik seçiminde değerlendirilmesi gereken kriterlerdir. Benzer şekilde bu üç yöntemin her birinde az da olsa komplikasyon olasılığı vardır. Bu nedenle uygulanacak formülün seçimi sırasında; işlemlerin tekniği, başarı yüzdesi, olası komplikasyonlar ve sonraki tedavi süreci hakkında hasta ve yakınlarına detaylı bilgi verilmeli ve hasta ve doktor birlikte karar vermelidir (hekim tavsiyesi ve profesyonel yönlendirme doğrultusunda) ).
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı